Prírodná alebo keramická tekvica?
Čas svietiacich tekvíc je opäť tu. Ľudia si ich v hojnom počte vystavujú na terasy, balkóny či do zahradky a snažia sa tak aspoň trochu rozžiariť pochmúrne jesenné večery. Najčastejšie k tomu používajú buď prírodnú alebo keramickú tekvicu. My sme sa pozreli na to, ktorá z nich je lepšou voľbou. Zvážili sme pri tom ekonomické aj ekologické aspekty. Výsledok vás môže milo prekvapiť.
Nie je cena ako cena
Pozrime sa najprv na cenové rozdiely medzi dvoma spomenutými typmi tekvíc. Predpokladajme pritom, že chceme veľkú tekvicu, ktorá dosahuje aspoň 30 cm na výšku. Podľa nášho krátkeho prieskumu trhu sa ceny vzhľadnejších a kvalitnejších keramických tekvíc tejto veľkosti začínajú niekde na úrovni 27 €. A čo je zaujímavé, predošlé dva roky tomu nebolo inak.
Naproti tomu, ceny prírodných tekvíc môžu rok od roku výraznejšie kolísať. Do veľkej miery totiž závisia od hojnosti a kvality úrody. My sme mali šťastie a tento rok sme dokázali nakúpiť kilogram tekvice za priaznivých 0.89 €. Samozrejme, v niektorých supermarketoch bola cena ešte o niečo nižšia, avšak tekvice, ktoré ponúkali, boli pomerne malé. V niektorých prípadoch sa na vyrezávanie vôbec nehodili.
Keramika môže byť lacnejšia…
Aj keď na prvý pohľad hrá cena jednoznačne v prospech prírodnej tekvice, nemusí to byť nutne tak. Tekvica, ktorú sme zakúpili, vážila totiž viac než 7,5 kilogramu a vo výsledku nás tak vyšla na bezmála 7 €. To sa môže zdať neporovnateľné so spomínanými 27 eurami, avšak do úvahy je treba vziať aj to, že prírodná tekvica vydrží nanajvýš niekoľko týždňov od vyrezania, zatiaľ čo keramická môže v dobrom stave vydržať celé roky.
Ak by sme sa teda držali vyššie uvedených cien, tak „investícia“ do keramickej tekvice sa vráti za 4 roky. Za predpokladu, že jej živnosť bude dlhšia, vás tak výjde v prepočte lacnejšie než každoročný nákup prírodných tekvíc. Taktiež je to prakticky stávka na istotu. Cena prírodných tekvíc totiž môže v nasledujúcich rokoch výraznejšie rásť. Nebolo by preto žiadnym prekvapením, ak by sa v budúcnosti zakúpenie hotového výrobku z keramiky vrátilo za kratší čas, napr. už za 3 roky.
Má to aj ekologický rozmer
V poslednej dobe sa čoraz častejšie dostávajú na pretras témy ochrany životného prostredia a šetrenia zdrojmi. Z tohto uhľu pohľadu je vyrezávanie prírodných tekvíc nemalým problémom. Podľa iniciatívy Pumpkin Rescue sa len v Spojenom kráľovstve sa vyhodí každý rok až 18 000 ton jedlých tekvíc. V Spojených štátoch amerických toto číslo údajne dosahuje až takmer 600 000 ton.
Niekto by mohol namietať, že prírodné tekvice aspoň nevytvárajú žiadny odpad, pretože sa veľmi rýchlo rozložia. To je síce pravda, ale pri dekompostácii zároveň uvoľňujú metán, ktorý sa následne dostáva do atmosféry a prispieva ku skleníkovému efektu. Vyrezávanie tekvíc pre zábavu teda predstavuje nielen stratu miliónov kilogramov potravy, plytvanie zdrojmi (voda, pôda, hnojivá), ale naviac má aj negatívny vplyv na zmenu klímy.
Samozrejme, ani keramické tekvice nie sú k životnému prostrediu obzvlášť šetrné. Ich výroba a preprava si vyžaduje menšie množstvo emisií a po skončení ich živnosti je potrebná recyklácia. Avšak používaním nedochádza aspoň k vyhadzovaniu jedla a spravidla ani k nadmernému vypúšťaniu nebezpečných látok do atmosféry. Paradoxne sa tak práve tekvica z keramiky zdá byť ekologickejšia než jej prírodný náprotivok.
Verdikt
Nakoniec si to teda v krátkosti zhrňme. Ak sa zamýšlate nad otázkou: prírodná alebo keramická tekvica, tak by ste mali zvážiť viacero za a proti. Ako sme načrtli vyššie, prírodná tekvica je krátkodobo najlacnejším riešením. Investícia do keramickej tekvice sa vám však oplatí, ak ju plánujete používať dlhodobo, spravidla niekoľko rokov po sebe. Tekvica z keramiky je okrem toho aj šetrnejšia k životnému prostrediu.
Chcete sa poobzerať po keramických tekviciach alebo iných produktoch s motívom tekvice?
Pokračujte kliknutím na tento odkaz.
Napísať komentár